• Mořský ďas - filet

Popis produktu

Anglický název: Monkfish/Angler, Latinský název: Lophius piscatorius, Původ: volný rybolov Francie, Zavážíme: středa, sobota 

Vhodná příprava: Maso z mořského ďasa je pevné, jemné a má znamenitou chuť, v kulinářském světě se řadí mezi naprostou špičku. Kromě páteře je úplně bez kostí. Hodí se výborně ke smažení a dušení v troubě a vydrží i delší tepelnou úpravu. 

Obecně: Ďasovité ryby mají typickou hřbetní ploutev, jejíž první praprsek je proměněn na prodlouženou, volně pohyblivou vábničku. Toto ústrojí jim pomáhá se pohybovat (plazit) po dně, kde číhají na kořist. Otevřením obrovské tlamy pak vznikne podtlak, který jim kořist váthne rovnou do úst. (Zdroj: Ryby mořské plody, Svojtka & Co, s.r.o. 1. české vydání, 2007, ISBN 978-80-7352-804-1)

Náš tip: Mořský ďas na zázvoru

450g mořského ďasa, 1 PL nastrouhaného zázvoru, 2 čl chilli omáčky, 1 PL olivového oleje, svazek chřestu, 3 šalotky, 1 čl sezamového oleje, 1 citron

Postup: Rybu nakrájejte na plátky, osolte, opepřete, zakápněte citronem a olejem. V misce smíchejte nastrouhaný zázvor a chilli omáčku. Touto směsí potřete celou rybu. V pánvi rozehřejte  olej nebo ghí, vložte rybu, šalotky a chřest. Smažte cca 5 minut. Podávejte s bagetou,  salátem a sklenkou bílého vína.  Doporučujeme Francouzské víno Thalassa Sauvignon. 

Mořský ďas - filet

Filety ryby

  • Dostupnost: Skladem
  • 179 Kč/100g

  • Bez daně: 156 Kč/100g

Množství je ve stovkách gramů - tj. 3 = 300g